Madlab

Madlab Elektronica Kits

Met de Madlab elektronica kits leer je op een leuke manier de basis van het solderen! Alle kits worden geleverd in een pakket met printplaat en alle benodigde onderdelen en het resultaat is steeds een leuk project waar je nog uren plezier aan kan beleven. Zo kan je bijvoorbeeld een elektronische doedelzak, syntheziser, leugendetector of geheugenspel in elkaar solderen. 

Voor wie?

Madlab is geschikt voor iedereen - man, vrouw, oud en jong, vanaf de leeftijd van 6 jaar. Ben je leerkracht of jeugdwerker en wil je zelf een workshop organiseren in een school of fablab, dan kan je zeer eenvoudig aan de slag met deze Madlab kits! 

Om deze kits in elkaar te solderen heeft men niet noodzakelijk een technische achtergrond nodig. Achteraf is het echter wel mogelijk om dieper in te gaan op het technische aspect en hier verder over te leven.

Wat heb je nodig?

De printen zijn zo opgebouwd dat de componenten langs de ene kant van de printplaat getekend staan, zodat men eenvoudig kan zien welk component op welke plaats moet komen.  

- Madlab Elektronica Kit 

- Een soldeerbout, soldeertin en bouthouder

- Eventueel een helpend handje en een desoldeerpomp

- Precisietangen

Bekijk alle Madlab Elektronica Kits!

.

.

Stap voor Stap

In de Madlab kit vind je een print en componenten. Controleer eerst de componenten en lees onderstaande informatie goed door voor je begint te solderen! 

1. Print

De print heeft metalen bolletjes aan de ene kant en een tekening op de andere kant. Componenten moeten er langs de kant met de tekening ingestoken worden en dan gesoldeerd worden op de kant met de metalen bolletjes. Door te soderen blijft het component op de print en maak je een elektrische verbinding. 

.

2. Weerstanden

- Weerstanden hebben gekleurde banden om hun waarde aan te duiden. De componentenlijst voor je kit geeft de waarde per kleurencode voor elke weerstand. 

- Plooi de beentje in een U-vrom en duw de beentje door de 2 gaatjes in het bord. 

- De weerstanden kunnen in elke richting worden bevestigd en worden plat op de print gezet. 

.

3. Variabele weerstanden

- Variabele weerstanden hebben 3 beentjes en kunnen maar op één manier bevestigd worden. 

.

4. Diodes

- De diode dient in de juiste richting bevestigd te worden: het positieve beentje van de diode wordt aangeduid met een lijn rond de diode. 

- Plooi de beentjes in een U-vorm en bevestig de diode plat op het bord, met het positieve beentje in het gaatje waar een + bij vermeld wordt. 

.

5. Condensatoren

Er zijn 2 types condensatoren, namelijk elektrolytische (elco's) en niet-elektrolytische. De niet-elektrolytische kunnen in beide richtingen worden bevestigd. De elco's moeten echter wel in de juiste richting worden bevestigd. Het kortere beentje is negatief (-) en dit dient in het gaatje met het negatieve teken worden gestoken. Het negatieve beentje wordt ook aangeduid met een lijn op de elco. 

.

6. Piezo's

Piezo buzzers kunnen in 2 richtingen bevestigd worden. 

.

7. Transistoren

- Open de beentje van de transistor, zodat deze in de gaatjes op de printplaat passen en zorg ervoor dat de halve cirkel op de tekening overeenkomt met de halve cirkel van de transistor. Let ook op dat de beentje goed uit elkaar blijven wanneer men ze in de gaatjes duwt. 

.

8. Leds

- Een led heeft een beentje dat iets korter is dan het andere. Dit beentje dient men in het gaatje met de lijn te steken. Het kortere beentje kan men ook herkennen aan de platte kant dichtbij de led. 

.

9. IC's

- IC's zijn zeer delicaat en worden om die reden niet meteen op de print bevestigd. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een IC-voetje, waarin men nadien de IC insteekt. 

- Steek de IC-voet in de gaatjes op de print en zorg ervoor dat alle gaatjes gevuld zijn. 

- Het is aangeraden zeer voorzichtig te solderen, zodat er geen soldeerbruggen gevormd worden. Deze wordt gevormd wanneer we solderingen in elkaar overvloeien. 

- Steek de IC pas in de socket wanneer het bord volledig gesoldeerd en nagekeken werd. Steek ook nooit een IC in de socket wanneer de batterij aangesloten is. Verwijder deze ook niet in dit geval! 

.

10. Batterijen

- Om de batterijconnectie sterker te maken, kan men de draden van de aansluiting door de aansluitgaten steken alvorens deze te solderen. 

- Steek het metalen uiteinde van de rode draad in het 'batterij +' gaatje en van de zwarte draad in het 'batterij -' gaatje.

- Soldeer de metalen uiteindes op het bord en trek de draden dan naar achter. 

.

.

Bekijk alle Madlab Elektronica Kits!

(C) http://www.madlab.org

.