10 leuke activiteiten die je ook binnen kan doen!

Als het weer buiten niet meezit, dan blijven we toch gewoon binnen? ;-)

We maakten een lijstje met 10 leuke elektronica / doe-het-zelf activiteiten waardoor je de regen meteen vergeet! 

1. Leer solderen met de Velleman Soldeerkits

Velleman is al meer dan 40 jaar de referentie in educatieve elektronica-soldeerkits! Van een elektronische dobbelsteen tot een kruipende microbug - het aanbod is gevarieerd en groot. Ze hebben allemaal gemeen dat deze projecten een duidelijke handleiding bevatten en alle componenten om het project tot een goed einde te brengen! Het is een leuke manier zijn om nieuwe elektronica-vaardigheden te leren, zowel voor starters als voor de meer gevorderden!

Onze aanrader voor de absolute beginner? Om te leren solderen raden wij de 'Knipperende leds' aan.  
En als je op zoek bent naar een zeer uitdagend soldeerproject, dan zouden we kiezen voor de 5 x 5x 5 3D Ledkubus

Bekijk alle soldeerkits!


2. Start met Arduino

Arduino is een microcontroller-platform dat veel mogelijkheden biedt voor elektronica-enthousiastelingen. Je kan talloze projecten bouwen, zoals een weerstation, een slimme verlichtingsschakelaar, een robot en nog veel meer. 

De Arduino Starterskit geeft je een goede start! Aan de hand van de Arduino Uno en de elektronicacomponenten voor 15 projecten leer je stap-voor-stap alle mogelijkheden van Arduino. Van zodra je de basis onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Op het Arduino open-source-platform kan je honderden uitgewerkte projecten vinden, waarop je jouw project kan baseren of verder uitbouwen. 

Bekijk de Arduino Starterskit

Bekijk het volledige Arduino gamma


3. Repareer defecte toestellen

Heb je elektronische apparaten die gerepareerd moeten worden? Misschien is dit het perfecte moment om te leren hoe je ze kunt repareren. Er zijn talloze online tutorials en handleidingen beschikbaar voor het repareren van elektronische apparaten! Een condensator stuk in je koffie-apparaat of een zekering gesprongen in je multimeter? Wij hebben meer dan 15.000 elektronische componenten voorradig! 

Bekijk ons volledig aanbod elektronische componenten


4. Lees en Leer

Regenachtige dagen zijn ideaal om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken. Je kan dieper ingaan op elektronicatopics zoals gelijk- en wisselstroom, meten & solderen of programmeren. In onze winkels kan je het tweemaandelijks magazine Elektor & MagPi vinden voor de meer gevorderde elektronica-hobbyist. 

Wil je de basis van elektronica leren, dan is het boek 'Elektronica, Echt niet moeilijk' een aanrader! Aan de hand van experimenten worden verschillende elektronica-begrippen op een zeer praktische manier behandeld! 

Kijk eens rond tussen onze Technische Boeken


5. Experimenteer met Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een krachtige mini-computer die je voor verschillende toepassingen kunt gebruiken. Bouw een mediacenter, maak een slimme spiegel, bouw een domotica-systeem of zelfs een retro game console. Ook hier heb je steeds het uitgebreide Open-Source-Platform als backup voor vragen, projecten, etc!

Bekijk het volledige Raspberry Pi gamma


6. Leer programmeren met Micro:Bit

Microbit is een kleine microcontroller ontworpen om kinderen en beginners te laten kennismaken met programmeren en elektronica. Deze heeft een 5x5 LED display, knoppen, verschillende sensoren en pinnen voor aansluiting op andere externe componenten zoals sensoren en motoren. Het wordt aangedreven door een microcontroller en kan worden geprogrammeerd met verschillende programmeertalen, waaronder JavaScript en Phyton. Je hoeft dus geen fysieke componenten te hebben om te programmeren. 

Lees meer over de MicroBit

Bekijk ons MicroBit assortiment


7. Maak je huis energiezuiniger

Eerst en vooral: vervang je resterende gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting! Een kleine moeite en een kleine investering, die je zo terugverdiend hebt! 

Daarnaast kunnen slimme stekkers ook voor een mooie energiebesparing zorgen! Via de Nedis Smartlife app kan je aangepaste routines creëren, schema's instellen en meldingen ontvangen. Zo kan je bijvoorbeeld de tuinverlichting aansluiten op een Nedis Smartlife Stekker of op een Nedis Smartlife Switch. In de app kan je dan instellen dat de tuinverlichting dagelijks moet branden van zonsondergang tot bijvoorbeeld 3 uur na zonsondergang. Bovendien kan je via de Nedis Smartlife Stekker ook je verbruik in het oog houden. 

Lees meer over Nedis Smartlife

Bekijk ons assortiment ledverlichting


8. Installeer een ledstrip

Ledstrips: de meest flexibele, milieuvriendelijke verlichting die bovendien zeer eenvoudig zelf te installeren is! Heb je nog ergens sfeerverlichting nodig of functionele verlichting? Dan is een vrije dag het perfecte moment om er werk van te maken! 

Bekijk onze keuzewijzer 'Ledstrips'

Bekijk het volledige assortiment ledstrips


9. Zoek defecte apparaten & batterijen bij elkaar

Een regenachtige dag is ook perfect om wat plaats te maken in je huis!

  • Heb je nog lege batterijen liggen? Breng ze bij ons binnen en als Bebat-inzamelpunt zorgen wij ervoor dat ze op de juiste plaats terechtkomen voor recyclage. 
  • Een defect toestel dat niet meer gerepareerd kan worden? Ook hiervoor kan je bij ons terecht! Wij bezorgen deze defecte toestellen aan Recupel. Ook defecte lampen worden ingezameld via Recupel. 

10. Experimenteer

Ben je een ervaren elektronica-hobbyist en heb je een kot vol materiaal? Experimenteer dan eens met verschillende componenten zoals weerstanden, condensatoren, transistors, enz. Probeer verschillende circuits te bouwen en bekijk hoe hun gedrag verandert met verschillende configuraties.
De mogelijkheden zijn eindeloos! 

.



Als je nog specifieke vragen hebt over elektronica of als er iets is waar je meer over wilt weten, aarzel dan niet om te vragen! Kom eens langs in één van onze winkel in Aalst, Gent of Hasselt, of bel eens of stuur een mailtje! 

Bekijk de contactgegevens van onze winkels!